MENU
Manufacture And Testing Of Aerial Drones At SteadiDrone Ltd. Headquarters

Nieuwe regels voor vliegen met ‘mini-drones’

Comments (0) Technologie

Momenteel moeten commerciĆ«le vliegers die een drone willen inzetten nog een ontheffing en vergunning aanvragen, terwijl particuliere droneliefhebbers geen vergunning nodig hebben. Volgens de Rijksoverheid leverde dit in de praktijk onpraktische situaties op en worden de regels voor het commercieel vliegen met zogeheten ‘mini-drones’ versoepeld: zij hoeven voor dergelijke kleine drones niet langer een ontheffing aan te vragen.

Voor het vliegen met mini-drones zelf zijn de regels aangescherpt: de bestuurder moet ervoor zorgen dat de drone een minimale horizontale afstand tot onder andere gebouwen en groepen mensen hanteert van 50 meter. Ook mag de mini-drone niet hoger komen dan 50 meter en niet verder dan 100 meter van de bestuurder verwijderd zijn. Drones moeten onderling 50 meter afstand van elkaar houden en ‘voorrang verlenen’ aan ander luchtverkeer. Tenslotte mag er niet gevlogen worden binnen een straal van 5km van vliegvelden.

Particulieren die met drones zwaarder dan 4kg willen vliegen, of deze hoger of verder willen laten vliegen dan volgens de nieuwe regels is toegestaan, vallen vanaf 1 oktober onder dezelfde regelgeving als commerciƫle dronevliegers. Ze hebben dan onder andere een brevet en een vergunning nodig. Deze zijn vanaf 1 juli te verkrijgen na het afleggen van een theorie- en praktijkexamen. Een uitzondering is als een amateur gebruikmaakt van een modelvliegveldje bij een modelvliegvereniging.