MENU
diamanten

Synthetische diamant niet eenvoudig te herkennen

Comments (0) Kennis

Synthetische diamanten zijn niet eenvoudig te herkennen, en voor de nieuwe generatie kleurloze CVD diamanten is het zelfs in de meeste gevallen noodzakelijk om high-tech laboratorium instrumenten in te zetten om de diamant kwaliteit te herkennen. Fabrikanten zetten wel ter herkenning inscripties op de rondist, maar deze kunnen in principe ook makkelijk verwijderd worden. Synthetische diamant wordt steeds meer verkocht. Met name gele en oranjegele kleuren overheersen, hoewel ook roze en blauw voorkomen. Deze stenen worden onder zeer hoge druk en temperatuur vervaardigd, en onder deze omstandigheden is het maken van kleurloze synthetische diamant altijd buitengewoon lastig gebleken. Daardoor werden kleurloze synthetische diamanten eigenlijk tot voor kort niet gezien op de markt.

Aan deze situatie gaat naar verwachting snel het nodige veranderen, mede door het toepassen van een andere produktiemethode. Met deze methode, het CVD proces genoemd, kunnen synthetische diamanten gemakkelijker vrijwel kleurloos gemaakt worden. Geslepen stenen, overwegend wegend tot ongeveer 60 puntjes (0,6 ct) worden momenteel, zij het nog mondjesmaat, op de markt gebracht in de Verenigde Staten. Niet alleen los, maar ook in kant en klare sieraden.
Synthetische diamanten

Synthetische diamanten: de gekleurde zijn het meest gangbare, de kleurloze (‘witte’) stenen verschijnen momenteel in kleine hoeveelheden op de markt. Alle drie afgebeelde witte diamanten zijn gemaakt met het CVD proces, de grootste weegt 0,31 karaat (ter vergelijk: de grootste gele synthetische diamant op deze afbeelding weegt 0,77 karaat).