MENU
gold-bars1

Kazachstan blijft goud kopen, Rusland koopt niet bij

Comments (0) Economie

De centrale bank van Kazachstan heeft in februari opnieuw goud gekocht, zo blijkt uit cijfers van het IMF. De goudvoorraad bereikte in februari een omvang van 196,1 ton, een toename van 2,6 ton ten opzichte van een maand eerder. Het land heeft al 29 maanden op rij goud gekocht en heeft in drie jaar tijd haar totale reserve weten te verdubbelen. Vergeleken met een jaar geleden is de goudvoorraad van het land met 33% toegenomen, zo blijkt uit cijfers die Bloomberg verzamelde.

Met de nieuwste goud aankoop stijgt Kazachstan van de 24e naar de 23e plaats in de ranglijst van landen met de grootste goudreserves. Volgens de laatste cijfers van de World Gold Council heeft Kazachstan nu al meer dan 27% van haar totale reserves in edelmetalen. De goudprijs is dan ook aan een gestage opmars bezig.

Centrale banken blijven goud kopen

Centrale banken blijven in kleine stapjes goud kopen als hedge tegen valutarisico. Vooral opkomende economieƫn als China, India en Rusland hebben sinds het begin van de financiƫle crisis in 2008 veel edelmetaal aan hun reserves toegevoegd. China wist haar reserve meer dan te verdubbelen en Rusland heeft sinds 2005 haar totale reserve weten te verviervoudigen tot 1.207 ton. Vorig jaar kocht de centrale bank van Rusland verreweg het meeste edelmetaal bij van alle centrale banken in de wereld.